1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.
  2. Rejestracja na forum zamknięta, dostęp tylko przez zaproszenia. Gdzie znajdę zaproszenia?

  3. Zamknij zawiadomienie

problem z siecią

Temat na forum 'Problemy rozwiązane' rozpoczęty przez andziaaa1987, Kwiecień 19, 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. andziaaa1987

    andziaaa1987 Pasożyt

    Dołączył:
    Listopad 10, 2006
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    witam. od kilku dni mam problem z siecią. 2 komputery (stacjonarny podłączony do routera kablem, i laptop podłączony wifi; na obu XP sp2)

    problem polega na tym, że kompy nie widzą się nawzajem. laptop przynajmniej w "moich miejscach sieciowych" widzi sam siebie, stacjonarny nic. przy próbie naprawienia połączenia na "dużym" komputerze wyskakuje błąd: "system windows nie może zakończyć naprawiania problemu, ponieważ nie może ukończyć następujących czynności: czyszczenie NetBT". na obu komputerach internet śmiga bez najmniejszego problemu. pingi z jednego kompa na drugiego też. w ustawieniach TCP/IP włączony NetBIOS, ale przy wpisaniu ipconfig/all wyświetla że NetBIOS przez TCP/IP wyłączony... firewalla brak, sprawdzane na włączonym i wyłączonym Kasperskym (antivirus, nie internet security)

    co się mogło stać? dodam jeszcze, że przed zmianą routera wszystko było OK (w tej chwili router to Linksys Wireless-G ADSL Home Gateway WAG200G) przeinstalować system, czy wina raczej leży po stronie nieprawidłowej konfiguracji? bardzo proszę o pomoc. z góry dziękuję :)
     
  2. tofik1985

    tofik1985 Pasożyt

    Dołączył:
    Kwiecień 7, 2007
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    to ja moge powiedziec tyle (na podstawie moich problemów z sieciami pomiedzy 2 kompami):
    Obecnie mam 2 kompy (stacjonarny i laptop) + ruter NetGear'a i kompy nawzajem sie nie widzą. Ale mam na to sposob. Jesli masz takie same grupy robocze i na kazdym kompie cos udostepnione w pole adresu wpisuje: //nazwa kompa z którym chcesz się łaczyc/ po wpisaniu czegos takiego i wcisnięciu ENTER powinno ci się pojawic wszystko udostepnione przez drugi komputer

    NIestety nie jestem w stanie odpowiedziec ci na pytanie: DLACZEGO KOMPY SIE NIE WIDZĄ - poprostu tak czasem bywa
     
  3. Swistak

    Swistak |StartU1|

    Dołączył:
    Kwiecień 9, 2008
    Posty:
    8
    Polubienia:
    0
    hmm, a właczyłes udostępnianie plików? Sprawdź też czy na obydwu masz taka sama grupe roboczą.
     
  4. andziaaa1987

    andziaaa1987 Pasożyt

    Dołączył:
    Listopad 10, 2006
    Posty:
    2
    Polubienia:
    0
    wszędzie wszystko było dobrze poustawiane. pliki udostępnione, ta sama grupa robocza itp itd. przeinstalowałam system i wszystko działa tak, jak powinno. problem chyba wziął się z tego błędu czyszczenia NetBT którego w żaden sposób nie dało się wykonać... w każdym razie dzięki za pomoc :)
     
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.