1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.
  2. Rejestracja na forum zamknięta, dostęp tylko przez zaproszenia. Gdzie znajdę zaproszenia?

  3. Zamknij zawiadomienie

Problem z głośnikami 5.1

Temat na forum 'Problemy rozwiązane' rozpoczęty przez Marcin_04, Czerwiec 15, 2008.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Marcin_04

    Marcin_04 Pasożyt

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2007
    Posty:
    50
    Polubienia:
    2
    Witam niedawno kupiłem sobie nowy komputer i do niego głośniki Creative T6100. Po podłączeniu grają tylko dwa przednie i subwoofer. Zmieniałem już ustawienia w panelu sterowania ale to nic nie pomogło.
    Mam płytę główną Gigabyte GA-EP35-DS3 z zintegrowaną kartą dźwiękową.
    Głośniki podłączyłem tak:
    pomarańczowa wtyczka => gniazdo c/sub
    zielona wtyczka => gniazdo out
    czarna wtyczka => front
    Sterowniki zainstalowały się razem ze sterownikami do płyty głównej.
    Lecz trzy pozostałe głośniki dalej nie grają.

    Czy wie ktoś jak można rozwiązać ten problem?
     
  2. core

    core Konsul
    Konsul

    Dołączył:
    Styczeń 2, 2007
    Posty:
    106
    Polubienia:
    0
    musisz w ustawieniach karty dźwiękowej ustawić "enviroment" na jakiś efekt np. room
     
  3. Marcin_04

    Marcin_04 Pasożyt

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2007
    Posty:
    50
    Polubienia:
    2
    no niestety dalej nie działają
     
  4. Dodocs

    Dodocs Podporucznik
    Konsul Podporucznik Infernal Group

    Dołączył:
    Kwiecień 6, 2006
    Posty:
    459
    Polubienia:
    0
    W grach i filmach dvd też nie grają? Jeżeli odtwarzasz zwykłe mp3, to grać nie bedą bo to dźwięk stereo, chyba, że włączysz opcje "wypełnianie głośnika", bo o ile sie nie mylę masz ten sam układ dźwiękowy na płytce co ja. Jak tak, to otwórz "menadżer Realtek HD Audio (u mnie jest na pasku zadań) i w zakładce "Głośniki" i podzakładce "konfiguracja głośnika wybierz wypełnianie głośników. Plus, to to, że przy odtwarzaniu mp3 bedą grały wszystkie głośniki, lecz w filmach dvd i grach, trzeba to wyłączać, bo one mają w subie już dźwięk 5.1 ;) To powinno pomóc, chyba, że coś źle podłączyłeś.
    PS. Jak podłączasz, to rób to kolorami, chyba creative też ma czarny, zielony i pomarańczowy. Po podłączeniu pokaże Ci się co ma być do czego na ekranie monitora z tego menadżera realtek i tam wybieraj co ma które być.
     
    #4 Dodocs, Czerwiec 15, 2008
    Ostatnia edycja: Czerwiec 15, 2008
  5. Marcin_04

    Marcin_04 Pasożyt

    Dołączył:
    Grudzień 12, 2007
    Posty:
    50
    Polubienia:
    2
    no dobra zaczęły działać dwa tylne głośniki nie działa jeszcze jeden głośnik centralny
     
  6. dr_bliss1

    dr_bliss1 Pasożyt

    Dołączył:
    Styczeń 4, 2007
    Posty:
    83
    Polubienia:
    1
    Jaką masz kartę dźwiękową?? Najpierw podłącz wtyczki zgodnie z kolorami! Potem zainstaluj najnowsze sterowniki do karty dźwiękowej i w ustawieniach wybierz, że masz głośniki 5.1.
    W Panelu Sterowania -> Dźwięk i urządzenia audio -> przycisk zaawansowane w sekcji 'ustawienia głośników' - wybierz tam "Głośniki systemu Surround Sound 5.1"

    UWAGA! Na mojej karcie zintegrowanej (chip REALTEKA) jest taki motyw, że jeśli komputer jest włączony i zaczynam przekładać wtyczki od głośników, to "niby inteligentny system wykrywania głośników" zaczyna manianę odwalać podczas automatycznego przełączania kanałów na wyjściach i w końcu prawie nic nie działa i trzeba ponownie uruchamiać kompa, żeby wróciło do normy...

    Jeszcze jedna uwaga. W niektórych przypadkach będą działały ci tylko satelity - stare programy takie jak np. WinAmp z serii 2.xx nie obsługują głośników 5.1, więc pozostałe będą milczeć. Podobnie jest z niektórymi bardzo starymi grami. Testuj ustawienia na nowym WinAmpie 5.x...

    Przykro mi to mówić, ale rada jest nieprzemyślana - te efekty miksują jedynie ścieżkę dźwiękową na poziomie programowym sterowników. Dźwięk, który wydobywa się wtedy z głośników innych niż satelity (podstawowe 2.0 - czyli stereo), to efekt uboczny miksowania dźwięku - przy czym jesteś zmuszony do zniekształcania dźwięku przez jakieś "efekty". TO nie jest żadne rozwiązanie dla tego problemu.
     
    #6 dr_bliss1, Czerwiec 26, 2008
    Ostatnia edycja: Czerwiec 26, 2008
Wczytywanie...
Status Tematu:
Zamknięty.