1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.
  2. Rejestracja na forum zamknięta, dostęp tylko przez zaproszenia. Gdzie znajdę zaproszenia?

Zamknij zawiadomienie
Gość, forum obchodzi 15 urodziny. Skomentuj

Problem z Windows 10

Temat na forum 'OFF PROBLEMY' rozpoczęty przez kamil_77, Wrzesień 26, 2017.

  1. kamil_77

    kamil_77 Pasożyt

    Dołączył:
    Styczeń 22, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Witam!
    Mam problem, mianowicie kupiłem sobie kilka nowych części do kompa (płytę, procek, ramy), natomiast mam z nimi problemy.
    Przechodząc do sedna - postawiłem na nich Windows 7 (z przyzwyczajenia). Wszystko śmiga, lecz co jakiś czas dostaję komunikat o tym, że moja konfiguracja nie jest wspierana, co skutkuje tym, że trochę aktualizacji nie jest przez Windows pobieranych.
    W efekcie stwierdziłem, że spróbuję tego Windows 10, zainstalowałem go, wersja Windows 10 Pro Final 10240 z naszego forum, lecz co jakiś czas dostawałem freezy ekranu(pomagał tylko hardreset), które później zmieniły się w bluescreena z błędem CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT. Ok, zainstalowałem jeszcze raz, od nowa, jednak tym razem bluescreen z tym samym błędem występował od samego początku, i to dużo częściej.
    Wróciłem na Windows 7 i wszystko działa elegancko (żadnych zacięć systemu, błędów ani bluescreena), jednak nadal mam te komunikaty o niewspieraniu mojego sprzętu przez Win7.
    Poniżej obecna konfiguracja mojego sprzętu:
    Procesor: AMD Ryzen 5 1600
    Mobo: MSI B350 Tomahawk
    GPU: MSI GeForce GTX 970
    RAM: 2x8GB G.Skill Aegis DDR4 3000Mhz
    SSD: Goodram 240GB
    HDD: Seagate 1TB
    Zasilacz: Thermaltake 530W

    Zasilacz jest dość stary, i maiłem obawy, że może to być przez to, że nie wyrabia z nowym sprzętem, ale na Windows 7 wszystko śmiga bez zarzutu.
    W niczym na razie nie było żadnego OC, BIOS płyty nie był aktualizowany (wersja z końca kwietnia).
    Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś rady, co może być nie tak!
    Z góry dziękuję.
     
  2. Qwert

    Qwert Moderator | Wódz MT
    Moderator Podpułkownik Mission Team

    Dołączył:
    Sierpień 17, 2007
    Posty:
    8333
    Polubienia:
    14528
    kamil_77 lubi to.
  3. hcdude13

    hcdude13 Podporucznik
    Konsul Podporucznik Regeneration Team

    Dołączył:
    Marzec 18, 2007
    Posty:
    6586
    Polubienia:
    888
    Problemem jest sam M$
    https://www.dobreprogramy.pl/Aktual...-i-Kaby-Lake-dzieki-tej-latce,News,80599.html
    Wyłącz aktualizacje automatyczne i nie będzie jęczał ;)
     
    #3 hcdude13, Październik 2, 2017
    Ostatnia edycja: Październik 2, 2017
  4. kamil_77

    kamil_77 Pasożyt

    Dołączył:
    Styczeń 22, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Dobra, sprawa z Win 7 jest wyjaśniona, ale dlaczego dwie różne windy 10 dostawały bluescreena?
     
  5. DeGrek

    DeGrek Kapitan
    Kapitan Dark Team

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2006
    Posty:
    1000
    Polubienia:
    210
    Dobre pytanie bo generalnie tak być nie powinno. Być może przyczyną jest to o czym piszesz czyli brak aktualizacji BIOS-u płyty. Druga sprawa która mi przychodzi do głowy to czy przed kolejną instalacją usuwałeś wszystkie partycje z SSD tak by instalować rzeczywiście na czysto.
     
  6. gemini222

    gemini222 Start
    Start

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2006
    Posty:
    236
    Polubienia:
    40
    najlepiej podczas bluscreena spisać kod błędu wtedy google i wszystko bedzie jasne
     
  7. zgregorius

    zgregorius Start
    Start

    Dołączył:
    Sierpień 27, 2007
    Posty:
    162
    Polubienia:
    14
    Można ściagnąć od M$ debugger i odczytać dane z .dmp
    Po drugie zdecydowanie nie polecam "modowanych" windowsów, pobierz czysty.
    Po trzecie, właściwie sprawa podstawowa przyjrzenie się co na stronie producenta mobo pisze nt kompatybilności, RAMu, Proc( tu często jest potrzebna aktualka BIOSu)
     
    gemini222 lubi to.
  8. kamil_77

    kamil_77 Pasożyt

    Dołączył:
    Styczeń 22, 2010
    Posty:
    34
    Polubienia:
    2
    Kod błędu jaki za każdym razem występował to CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT.
    Ciężko było próbować jakichkolwiek napraw tego, bo system przez nawet 2 minuty od startu nie potrafił zadziałać stabilnie i się wysypywał.
     
  9. gemini222

    gemini222 Start
    Start

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2006
    Posty:
    236
    Polubienia:
    40
    z tego co piszą jest to błąd procesora lub sterowników jednego z urządzeń, ja bym spróbował zaktualizować bios, a tak w ogóle to chodzą Ci te pamięci na 3000mhz na tej płycie?
    ja ostatnio składałem kompa na ryzen 5 1400 i win7 nie chciała nawet instalacja wystartować tylko wywalało błąd, a win10 bez problemu śmiga
     
  10. alabalamp

    alabalamp Pasożyt

    Dołączył:
    Grudzień 29, 2010
    Posty:
    5
    Polubienia:
    0
    win 10 xuj nie system za dwie dychy
     
  11. gemini222

    gemini222 Start
    Start

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2006
    Posty:
    236
    Polubienia:
    40
    ale wprowadziłeś świeżości do rozmowy :)
    Ja tam używam Win10 od czerwca 2016r i nie narzekam ani razu reinstal nie musiałem robić choć w przeciągu tych 2.5 roku wymieniałem procka płytę i 3x ssd a system bo przekopiowaniu na kolejny ssd wstaje jak nowo narodzony
     
  12. DeGrek

    DeGrek Kapitan
    Kapitan Dark Team

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2006
    Posty:
    1000
    Polubienia:
    210
    Też używam Win10 od lat i jakiś wielkich problemów z nim nie mam ale jednak zdanie o nim mam nie najlepsze. Stabilność uważam mimo wszystko jest odrobinę mniejsza niż u poprzedników, brak możliwości ręcznej aktualizacji, system jest dość chaotyczny i coraz bardziej zaśmiecony zbędnym oprogramowaniem oraz funkcjonalnościami. Kilka miesięcy temu przy przeinstalowaniu go na nowym laptopie miałem pewien problem bo okazało się, że przygotowany na innym laptopie oryginalnym narzędziem M$ pendrive instalacyjny nie chce działać - ostatecznie sobie poradziłem ale trochę czasu potrzebowałem by dojść o co chodzi. W sumie chętnie przeszedłbym na Linuksa ale jak na razie żądna z kilku próbowanych dystrybucji nie działa mi w pełni dobrze a mi nie chce się bawić w jakieś cuda na kiju - może z tymi co teraz mają wychodzić będzie lepiej.
     
  13. devil817

    devil817 Start
    Start

    Dołączył:
    Styczeń 13, 2013
    Posty:
    126
    Polubienia:
    9
    u mnie problem z ramem znikł po aktualizacji biosu malej zabawie a tez mialem ciekawe jaja z ramem
     
  14. maly75

    maly75 Well-Known Member
    Wrzuty za $

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2008
    Posty:
    151
    Polubienia:
    526
    Witam mam taki problem z kompem ,a mianowicie po kilku minutach bezproblemowego szusowania po internecie przy przełączaniu strony komputer nagle nie może zaskoczyć a w dolnym lewym rogu monitora wyświetla się komunikat czekam na rozszerzenie adblock,trzeba zamknąć chrome i znów można trochę poszusować nim problem się pojawi .Ktoś coś doradzi?.
     
  15. Joachim

    Joachim Programista - echo GetRank();
    Programista Tester MH Goony Team

    Dołączył:
    Marzec 20, 2009
    Posty:
    9343
    Polubienia:
    790
    Cześć
    Usuń adblock, zainstaluj ublock
     
  16. maly75

    maly75 Well-Known Member
    Wrzuty za $

    Dołączył:
    Styczeń 9, 2008
    Posty:
    151
    Polubienia:
    526
    Zainstalowane zobaczymy jak będzie,dzięki.
     
Wczytywanie...