1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.
  2. Rejestracja na forum zamknięta, dostęp tylko przez zaproszenia. Gdzie znajdę zaproszenia?

Pokonany przez technikę po raz kolejny - Problem z..RAM? MoBo? Procesor?

Temat na forum 'OFF HARDWARE' rozpoczęty przez Zodiac, Październik 30, 2017.

  1. Zodiac

    Zodiac Start
    Start

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    622
    Polubienia:
    146
    Dziś znowu poleciały w biurze panie i mięso podczas próby upgrade`u firmowego trupa robiącego za komputer (tak, tak..eufemizm)
    Jako że 4GB RAM obecne na pokładzie często zamula, pomyslałem o dodaniu grafy pcie w miejsce zintegrowanej i podwoić ilość RAM.
    Zamówiona kość 8GB doszła błyskawicznie, to samo grafika (jakaś tam nvidia).
    No i zaczął się cyrk.
    O ile grafikę trup przyjął na klatę to RAM ani dudu...zamówione 8GB 1600 ddr3 = bootloop, wymienione na 2x4GB 1333 (goodram) = bootloop, podmienione z innego kompa 1x4 HyperX Fury = bootloop i to samo z 2x4GB HyperX...
    A na starej kostce Geil 1x4GB 1600 działa bez zarzutu.

    Dokopałem się do twierdzeń że to wina chipsetu/procesora i dlatego zapytam czy ktoś coś słyszał o takich jazdach z RAM na chipsecie intela H55 (MoBo ASUSa) lub procku i3 (jakis niski model, bodajże dwa rdzeniei dwa wątki czy coś takiego)
     
  2. Bonifacy.

    Bonifacy. Super flying CAT
    Członek Załogi Super Moderator

    Dołączył:
    Marzec 16, 2012
    Posty:
    39265
    Polubienia:
    6596
    Z Ramami już różne dziwy widziałem - co do tego to nie jestem w stanie ci stwierdzić bo nawet jak miałem doczynienia to nie pamiętam.

    Ale profilaktycznie (choć pewnie sam to sprawdzałeś.
    1. Aktualizacja BIOS
    2. Ustawienie najniższych czestotliwości i wysokich timingów dla kości.
    3. przeczyszczenie gniazda - może któreś jest luźne a np kostka Geil lekko szersza
     
    Zodiac lubi to.
  3. rung

    rung Pasożyt

    Dołączył:
    Październik 12, 2015
    Posty:
    60
    Polubienia:
    194
    taki trochę strzał w ciemno, ale może jakieś ręcznie ustawienia dla taktowania RAM w biosie? Był kiedyś robiony OC? Może próbuje narzucić nowym kościom jakieś stare ustawienia i dlatego nie bangla?
     
    Zodiac lubi to.
  4. Zodiac

    Zodiac Start
    Start

    Dołączył:
    Wrzesień 11, 2009
    Posty:
    622
    Polubienia:
    146
    BIOS był resetowany do zera... CLR a potem dla pewności MoBo była bez baterii przez kilka godzin.

    1. Najwyższa dostępna wersja
    2. BIOS default
    3. Czyszczone i igłą sprawdzone styki...

    Napotkałem za to temat w kilku miejscach google o kościach High Density i o tym że starsze MoBo/CPU Intela nie chcą z nimi współdziałać...Inny temat pojawia się głównie na forach amerykańskich ale zauważyłem też i u nas, np tu: https://forum.dobreprogramy.pl/t/ram-tylko-dla-amd-amd-only/497389
    czyli kości "tylko dla AMD"...i już nie wiem czy to tylko marginalne przypadki czy też mozna mówić o regułach (mam na myśli i wątek o High Density i "only for AMD")...
     
  5. ctr16

    ctr16 Podporucznik
    Podporucznik

    Dołączył:
    Sierpień 11, 2005
    Posty:
    448
    Polubienia:
    226
    Sprawdź na stronie producenta płyty głównej kompatybilność kości ram. Rzadko zdarzało mi się, że RAM nie chciał współpracować, ale takie kwiatki się zdarzają.
     
  6. hcdude13

    hcdude13 Podporucznik
    Konsul Podporucznik Regeneration Team

    Dołączył:
    Marzec 18, 2007
    Posty:
    6627
    Polubienia:
    1004
    Na allegro jak szukałem kiedyś używek co prawda chyba ddr2 ,ale było pełno ogłoszeń tylko AMD ,więc coś z tym może być na rzeczy.
    Tutaj też o tym troche jest
    http://forum.benchmark.pl/topic/236571-pamięci-ram-z-chin-tylko-dla-amd/
     
    #6 hcdude13, Listopad 21, 2017
    Ostatnia edycja: Listopad 21, 2017
Wczytywanie...