1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.
  2. Rejestracja na forum zamknięta, dostęp tylko przez zaproszenia. Gdzie znajdę zaproszenia?

  3.  

i5 8600k Problem

Temat na forum 'OFF HARDWARE' rozpoczęty przez Akrablak, Kwiecień 1, 2018.

  1. Akrablak

    Akrablak Osobistość

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2006
    Posty:
    428
    Polubienia:
    6
    speed fan jednak przeklamuje faktycznie,ale GHz jednak pokazuje jak CPU-z
     

    Załączniki:

  2. DeGrek

    DeGrek Kapitan
    Kapitan Dark Team

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2006
    Posty:
    1004
    Polubienia:
    220
    U mnie CPU-Z na modelu 4670K pokazuje cały czas 4.4 i tylko są niewielkie wahania. Procesor jest podkręcony i może jakby nie był to by przy minimalnym obciążeniu zwalniał. Tak jak pisałem takie zwalnianie z tego co zauważyłem jest dość charakterystyczne dla procesorów mobilnych a przy stacjonarkach nie zauważyłem ale też jakoś nie badałem głęboko tej sprawy. Z tym zwalnianiem chodzi najprawdopodobniej o kwestie zużycia energii - gdy nie zwalnia będzie pewnie odrobinę więcej jej zużywał ale też będzie odrobinę szybszy. Być może różne procesory mają to różnie domyślnie poustawiane a opcji z tym związanych można poszukać w BIOS-ie lub planach energetycznych sytemu. Tak czy inaczej to raczej nie jest jakiś problem którym by się należało szczególnie martwić.
     
  3. DeGrek

    DeGrek Kapitan
    Kapitan Dark Team

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2006
    Posty:
    1004
    Polubienia:
    220
    ps. sprawdź czy w systemie nie masz ustawionego trybu wysokiej wydajności bo jego włączenie może powodować coś takiego jak masz
     
  4. gemini222

    gemini222 Start
    Start

    Dołączył:
    Grudzień 14, 2006
    Posty:
    240
    Polubienia:
    40
    pokazuje u Ciebie cały czas 4.4 bo może masz na sztywno procek podkręcony i turbo boost masz wyłączone i oszczedzanie energii
    u mnie zmieniając tylko mnoznik i napięcie nie wyłączając innych opcji normalnie sobie reguluje prędkością i CPU ale on ma stocka i nic nie kręcił
    poszukaj w biosie ustawień turbo moze masz wyłączone
     
  5. DeGrek

    DeGrek Kapitan
    Kapitan Dark Team

    Dołączył:
    Lipiec 13, 2006
    Posty:
    1004
    Polubienia:
    220
    Tak przecież napisałem, że mam sztywno podkręcony. Kurcze już od tylu lat siedzę na tych podkręconych, że nawet już trochę pozapominałem jak jest na tych nie... Przy niepodkręconym może stale chodzić na max z planem energetycznym wysoka wydajność lub tak jak piszesz szukać w BIOS.
     
    gemini222 lubi to.
  6. Akrablak

    Akrablak Osobistość

    Dołączył:
    Grudzień 30, 2006
    Posty:
    428
    Polubienia:
    6
    Turbo Boost jest właczony, postaram sie zrobic jakies screeny z biosu jak tam jest poustawiane
     
Wczytywanie...