1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.
  2. Rejestracja na forum zamknięta, dostęp tylko przez zaproszenia. Gdzie znajdę zaproszenia?

  3.  

Acer Aspire ES1-711 - dziwne zachowanie

Temat na forum 'OFF HARDWARE' rozpoczęty przez trzus, Luty 7, 2020.

  1. trzus

    trzus Legenda
    Legenda Generał Music Maniacs Infernal Group

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2007
    Posty:
    13906
    Polubienia:
    304
    Sprawa wygląda tak. Sąsiadka podrzuciła mi lapka bo "coś tam się jej porobiło". Lapek miał zainstalowanego win10, trafił do mnie z napisem na ekranie "proszę czekać trwa aktualizowanie". trwało to godzinę, dwie, pół dnia i nic. Wyciągnąłem dysk przerzuciłem do siebie jakieś zdjęcia itp. i przeskanowałem dysk HDDTune. Brak bad sektorów.
    Zrobiłem format na win10, już przy instalacji pojawiły sie problemy, lapek sie zawieszał, przywieszał, ale ostatecznie system się zainstalował. I teraz uwaga, o ile można było siedzieć na necie to przy próbie instalacji czegokolwiek zwiecha. Kodeki - zwiecha, acrobat reader - zwiecha. Zainstalowałem win7, instalka bez problemów pojawił sie pulpit, z tym, że totalny brak sterów do wszystkiego, do grafiki, do wifi, nawet do zwykłej sieciówki. Fakt, na poszukiwanie sterów może nie poświęciłem pół dnia, ale z ta godzinkę posiedziałem, sterów do żadnej z kart sieciowych nie znalazłem.
    Format - z powrotem na win10 - teraz już nawet był problem z zainstalowaniem. Nie dało się.
    Format - na windows vista, podobnie jak na win10, problemy i zwiechy przy instalacji, ale zainstalował się, z tym, że kompletny brak stabilności, zawieszał się co chwilę.
    Format na ubuntu. I tu o dziwo wszystko śmigało. Ubuntu się zaktualizowało, dla testów poinstalowałem jakieś rzeczy wszystko działało elegancko. Jednak z racji tego, że sąsiadka sobie nie poradzi z ubuntu, to rozwiązanie odpada. Dodam tylko ze pamięci sprawdzałem memtestem i było ok.
    Jak ktos ma jakieś sugestię, bedę wdzięczny.
     
    testek lubi to.
  2. Baraneek

    Baraneek Moderator
    Moderator $ Bogacz Kapitan Regeneration Team Infernal Group

    Dołączył:
    Styczeń 12, 2008
    Posty:
    6461
    Polubienia:
    4904
    Hmm mówisz, że pamięci ok a jesteś w stanie sprawdzić czy można wyciągnąć, którąś z kości ? Pewnie będzie jedna ale sprawdzić można. Polecam również instalacje hwmonitor w celu sprawdzenia temperatury poszczególnych komponentów. Jestem prawie pewny że przyda się go sprzątnąć pod pokrywą. Nic innego mi nie przychodzi na myśl jak błędne działanie pamięci. No chyba że coś się dzieje z płytą główną
     
    testek lubi to.
  3. Goomis92

    Goomis92 Wódz IG
    Moderator Podporucznik Infernal Group

    Dołączył:
    Marzec 22, 2007
    Posty:
    4254
    Polubienia:
    4061
    A z ilu różnych źródeł instalowales winde?
     
    testek lubi to.
  4. trzus

    trzus Legenda
    Legenda Generał Music Maniacs Infernal Group

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2007
    Posty:
    13906
    Polubienia:
    304
    Pamięci zaraz zobaczę, ale znając życie jest jedna. Windows 10 instalowany z bootowalnego pena zrobionego z tego kreatora microsoftu, zreszta z tego pena przez ostatnie dwa tygodnie postawiłem system w pracy na około 12 komputerach więc tu raczej jest ok wszystko.


    Edit.
    No dobra, a dlaczego na ubuntu wszystko działało elegancko ?
     
    testek lubi to.
  5. wicia1000

    wicia1000 Moderator
    Moderator $ Bogacz Pułkownik Regeneration Team Infernal Group Dark Team

    Dołączył:
    Lipiec 12, 2009
    Posty:
    15470
    Polubienia:
    72206
    Może wersja się gryzie próbowałeś innego starej/nowszej wersji 10 ? lub bezpośrednio z MS obrazu ?
     
    testek lubi to.
  6. trzus

    trzus Legenda
    Legenda Generał Music Maniacs Infernal Group

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2007
    Posty:
    13906
    Polubienia:
    304
    zrobiłem dzisiaj pena przez narzedzie microsoftu, zainstalowało sie bez problemu, potem acrobata i tez jest ok, systemu z partycji nie przywróce bo ją usunąłem xd mam jakiś taki nawyk,
     
    testek lubi to.
  7. wicia1000

    wicia1000 Moderator
    Moderator $ Bogacz Pułkownik Regeneration Team Infernal Group Dark Team

    Dołączył:
    Lipiec 12, 2009
    Posty:
    15470
    Polubienia:
    72206
    No widzisz:p
     
    testek lubi to.
  8. trzus

    trzus Legenda
    Legenda Generał Music Maniacs Infernal Group

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2007
    Posty:
    13906
    Polubienia:
    304
    tak, tylko wiesz, ja samego win10 instalowałem na tym lapku z 6 razy może, zobaczymy jak długo to podziała,
     
    Baraneek i testek lubią to.
  9. Baraneek

    Baraneek Moderator
    Moderator $ Bogacz Kapitan Regeneration Team Infernal Group

    Dołączył:
    Styczeń 12, 2008
    Posty:
    6461
    Polubienia:
    4904
    Ja coś czytałem, że najnowsza aktualizacja sprawia u niektórych przeróżne problemy (brak dźwięku, wadliwe sterowniki itp). Ja tam zawsze biorę obrazy z winclubu i nie miałem nigdy problemu :)
     
    testek lubi to.
  10. trzus

    trzus Legenda
    Legenda Generał Music Maniacs Infernal Group

    Dołączył:
    Sierpień 21, 2007
    Posty:
    13906
    Polubienia:
    304
    różnie bywa z tymi aktualizacjami, dlatego w pracy mamy odroczone aktualizacje do 3 wstecz, ciekawie by było gdyby nagle na 80 kompach coś zaczęło się pieprzyć
     
    testek lubi to.
Wczytywanie...